Ştiri europene

Finaliștii: Premiul Saharov 2013

Finaliștii Premiului Saharov de anul acesta sunt prizonierii politici din Belarus Ales Bialatski, Eduard Lobau și Mykola Statkevich, Edward Snowden de la NSA și activista pentru educația fetelor în Pakistan, Malala Yousafzai. Laureatul va fi selecționat de președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și liderii grupurilor politice pe 10 octombrie, iar ceremonia de decernare a premiului va avea loc la Strasbourg pe 20 noiembrie.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Curtea de Conturi Europeană: „UE trebuie să fie mai exigentă în relația cu autoritățile Republicii Democratice Congo", potrivit auditorului extern al UE

În raportul publicat de Curtea de Conturi Europeană, aceasta critică rezultatele obținute în urma acordării de către UE a sprijinului pentru promovarea anumitor domenii-cheie ale guvernanței în Republica Democratică Congo. „Deși sprijinul UE este bine intenționat și duce la obținerea unor rezultate, progresele realizate sunt lente, inegale și, per ansamblu, limitate", a declarat domnul Hans Gustav Wessberg, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de raport. „Mai puțin de jumătate dintre programele examinate au obținut sau este probabil să obțină majoritatea rezultatelor scontate. Sustenabilitatea este o perspectivă nerealistă în cele mai multe cazuri."

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Forumul european al sportului: Un medaliat cu aur la Jocurile Olimpice aduce în centrul atenției dubla carieră a sportivilor

Este ușor de imaginat că succesul în sport înseamnă câștiguri imense și o viață de lux. Acest tablou ar putea fi real pentru o elită restrânsă, însă, în cazul majorității sportivilor realitatea este foarte diferită. Atunci când cariera lor sportivă s-a încheiat ei trebuie să-și găsească un de loc de muncă „normal". Pentru unii, acest lucru nu este ușor deoarece și-au pus toate energiile în sport și au abandonat pista studiilor. „O dublă carieră" pentru sportivi, care vizează combinarea formării sportive cu educația, va fi una dintre principalele teme abordate la Forumul UE al sportului pentru anul 2013, care are loc la Vilnius în perioada 30 septembrie-1 octombrie. Legendă a baschetului și medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, Šarūnas Marčiulionissse, se va alătura dnei Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil de activitățile sportive, într-o dezbatere la nivel înalt privind carierele duble în cea de-a doua zi a forumului.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Comisia semnează un acord de grant în valoare de 4 milioane EUR pentru mobilitatea urbană sustenabilă

Comisia Europeană a semnat un acord de grant în valoare de 4 milioane EUR cu un consorțiu de 14 institute de cercetare, asociații și societăți de consultanță europene - inclusiv 10 IMM-uri - pentru un proiect pe trei ani cunoscut sub denumirea de „CIVITAS Capital".

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Drepturile de proprietate intelectuală: un studiu arată că aproximativ 35 % din locurile de muncă din UE se bazează pe sectoare în care se utilizează pe scară largă aceste drepturi

Comisia Europeană a salutat publicarea unui studiu privind drepturile de proprietate intelectuală, care a fost elaborat în comun de Oficiul European de Brevete (OEB) și de Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI). Studiul, intitulat „Sectoarele în care se utilizează pe scară largă drepturile de proprietate intelectuală: contribuția la performanța economică și la ocuparea forței de muncă în Europa" (septembrie 2013), măsoară importanța drepturilor de proprietate intelectuală în economia UE. Principalele constatări ale studiului sunt acelea că sectoarele în care se utilizează pe scară largă drepturile de proprietate intelectuală generează aproximativ 39% din totalul activității economice din UE (aproximativ 4,7 miliarde EUR anual), acestea asigurând în mod direct aproximativ 26% din totalul locurilor de muncă din UE (56 de milioane de locuri de muncă); încă 9% din locurile de muncă din UE sunt legate în mod indirect de sectoarele respective.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Emily O'Reilly preia funcția de Ombudsman European

În urma alegerii sale de către Parlamentul European, Emily O'Reilly și-a încheiat activitatea de Ombudsman al Irlandei și va prelua funcția de Ombudsman European la 1 octombrie 2013. Emily O'Reilly este succesoarea lui P. Nikiforos Diamandouros, care se retrage după mai bine de zece ani în această funcție.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Scrisoarea președintelui Barroso adresată membrilor Consiliului European poate fi vizualizată aici.

 

Koos Richelle, director-general în cadrul Comisiei Europene, în vizită în România

Domnul Koos Richelle, director-general al Direcției Generale (DG) pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, va vizita România, în perioada 30 septembrie - 1 octombrie 2013. Înaltul oficial european va participa la conferința anuală "POSDRU - Principalul instrument pentru formare, ocupare și incluziune socială în România" (2013), la reuniunea autorităților de audit, precum și la dezbaterea cu studenții "Move Europe beyond the crisis" (Depășirea crizei în Europa). De asemenea, dl Richelle se va întâlni cu reprezentanți ai autorităților, precum și ai societății civile, care se ocupă de situația comunității roma în România.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Comisarul Damanaki vizitează Bucureștiul și Delta Dunării

Doamna Maria Damanaki, comisar european pentru afaceri maritime și pescuit, va efectua o vizită de 2 zile în România, împreună cu dl Dacian Cioloș, comisar pentru agricultură și dezvoltare rurală, în perioada 29-30 septembrie. Vizita include reuniuni oficiale cu demnitari de rang înalt din cadrul Guvernului României, precum și o serie de mese rotunde cu reprezentanți ai părților interesate și societății civile la nivel local. În timpul celor 2 zile, comisarul Damanaki va sublinia necesitatea de a transforma reforma recent adoptată a politicii comune din domeniul pescuitului în rezultate concrete în zona Mării Negre și va discuta ideile în legătură cu cele mai bune modalități de a îndeplini acest obiectiv.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Cetățenii, părțile interesate și factorii de decizie dezbat viitorul drepturilor sociale în UE

Luni, 30 septembrie, se va deschide, în cadrul Lunii dedicate pieței unice, a doua rundă de dezbateri online interactive în direct la care vor participa cetățeni, întreprinderi, organizații și factori de decizie. De data aceasta, dezbaterile vor avea ca temă drepturile sociale. Cetățenii și părțile interesate vor avea ocazia să facă propuneri pentru viitorul UE și să le dezbată online, în timp real, cu alți cetățeni, părți interesate, reprezentanți ai autorităților, lideri și experți din toată Europa. Comisia a ales din nou să folosească internetul pentru a implica cetățenii și grupări din societatea civilă în agenda sa de politici. Forumul online oferă părților interesate o linie de comunicare unică și imediată cu factorii de decizie de la Bruxelles. De-a lungul Lunii dedicate pieței unice, forumul găzduiește dezbateri succesive axate pe patru teme: locurile de muncă, drepturile sociale, băncile și comerțul electronic, în toate cele 24 de limbi ale UE.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Curtea Europeană de Justiție: Avocatul general Kokott consideră că în cazul maternității de substituție ambele mame au dreptul la concediu de maternitate

Concediul de maternitate de cel puțin 14 săptămâni nu s-ar dubla, ci ar trebui împărțit între cele două mame; concediul de maternitate ar trebui să fie de cel puțin două săptămâni pentru fiecare.

Nu există norme uniforme privind maternitatea de substituție în Uniunea Europeană. În timp ce în multe state membre aceasta este interzisă, în Regatul Unit este acceptată în anumite condiții. Cu toate acestea, în Regatul Unit nu există nicio normă clară privind concediul de maternitate al femeii care își asumă răspunderea pentru îngrijirea copilului după naștere (mamă beneficiară).

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Curtea Europeană de Justiție: În opinia avocatului general Wahl, din dreptul Uniunii nu rezultă un drept la concediu plătit acordat părinților unui copil născut în urma unui contract de reproducere asistată prin intermediul unei mame surogat

În stadiul actual al dreptului Uniunii, situația unor astfel de părinți nu intră în domeniul de aplicare al acestuia.

Cauza aflată pe rolul instanței de trimitere o privește pe doamna Z, care este profesoară în Irlanda. Aceasta suferă de o afecțiune rară, care se caracterizează prin faptul că, deși are ovare sănătoase și este de altfel fertilă, nu are uter și nu poate duce o sarcină la termen. Pentru a avea un copil, doamna Z și soțul său au recurs la serviciile unei mame surogat care a dat naștere unui copil în California. Copilul născut în urma contractului de reproducere umană prin intermediul unei mame surogat (denumit în continuare „contract de gestație") este copilul genetic al cuplului, iar în certificatul de naștere american al copilului nu există nicio mențiune cu privire la mama surogat.

Deși concediul de maternitate și concediul de adopție sunt reglementate în dreptul irlandez, nu există nicio dispoziție expresă în legislația irlandeză (sau în contractul de muncă al doamnei Z) cu privire la concediul pentru nașterea unui copil născut în urma unui contract de gestație. După ce i s-a refuzat cererea de concediu plătit, doamna Z a formulat o plângere la Equality Tribunal. Aceasta susținea că a făcut obiectul unei discriminări pe motive de sex, de statut familial și de handicap.

În aceste împrejurări, Equality Tribunal a adresat Curții întrebarea dacă faptul că unei femei - al cărei copil genetic s-a născut în urma unui contract de gestație - i se refuză un concediu plătit constituie o încălcare a dreptului Uniunii.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Supravegherea în masă: îngrijorări legate de acuzările aduse NSA în legătură cu accesarea datelor europene SWIFT

Pe 24 septembrie, comisia pentru drepturi civile de la Parlamentul European a găzduit o audiere (a treia dintr-o serie de 13) despre supravegherea în masă a cetățenilor europeni. Temele cheie ale dezbaterii au fost acuzările aduse NSA în legătură cu accesarea datelor bancare UE SWIFT. La audiere au participat reprezentanți ai societății civile din SUA și experți în domeniu.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Dragostea mea... multilingvismul

Cum se spune „Îmi placi" în 24 de limbi? Această informație extrem de utilă vă este oferită de Comisia Europeană, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor. Este minimul pe care trebuie să-l știți dacă doriți să participați la o întâlnire amoroasă internațională, organizată în cadrul Zilei Europene a Limbilor, unde multilingvismul este limbajul dragostei. Cosmopolitele capitale Berlin și Praga găzduiesc, amândouă, serate de conversații amoroase pentru cei care îndrăgesc aventurile lingvistice: chiar dacă nu este cazul dumneavoastră, acum veți ști, cel puțin, cum se spune „Îmi placi" în 24 de limbi oficiale ale UE. În întreaga Europă au de asemenea loc sute de alte evenimente pe teme din sfera lingvistică, de la un concert de rap multilingv la Zagreb, la un târg al carierelor în Glasgow, intitulat „Gândește nemțește" și o plimbare pe Strada Limbilor, în Bratislava. Pe lângă 47 de țări europene, alte părți ale lumii, printre care Canada, Polinezia Franceză și Emiratele Arabe Unite, organizează și ele evenimente în cinstea acestei zile. Comisia și Consiliul Europei sprijină Ziua Europeană a Limbilor. Pentru a afla informații despre evenimentele care au loc în zona dumneavoastră, click aici și aici.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Transporturi: Comisia îndeamnă Italia, Cipru și Grecia să pună în aplicare normele UE pentru a decongestiona traficul aerian al Europei

Comisia Europeană a solicitat Italiei, Ciprului și Greciei să clarifice în cel mai scurt timp posibil măsurile luate în vederea instituirii unor blocuri funcționale de spațiu aerian (FAB), necesare în temeiul legislației din 2004 privind cerul unic european, pentru a reforma sistemul învechit de control al traficului aerian din Europa. Scopul blocurilor funcționale de spațiu aerian (FAB) este de a înlocui actualul mozaic format din cele 27 de blocuri naționale de trafic aerian cu o rețea de blocuri regionale mai mari, pentru a crește eficiența și a reduce costurile și emisiile. Comisia dorește să prevină o criză de capacitate, dat fiind că numărul de zboruri este preconizat să crească cu 50 % în următorii 10-20 de ani.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

O finanțare de 660 de milioane EUR pentru cei mai buni cercetători din UE

Explorarea limitelor vieții pe Marte, dezvoltarea unui virus care poate ținti celulele canceroase sau utilizarea fotonicii pentru a restabili vederea la pacienții cu cataractă. Provocări ale societății, cum ar fi îmbătrânirea populației în țările în curs de dezvoltare sau inegalitatea din societățile capitaliste. Acestea sunt doar câteva dintre problemele abordate de cei 284 de oameni de știință care vor primi 660 de milioane de euro în cadrul noului ciclu de finanțare al Consiliului European pentru Cercetare (CEC).

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Pachetul de măsuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, adoptat în luna septembrie: principalele decizii

Prin pachetul lunar de decizii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor conform legislației UE, Comisia Europeană inițiază acțiuni în justiție împotriva statelor membre care nu au respectat întocmai obligațiile ce le revin în temeiul dreptului UE. Aceste decizii, care acoperă un număr mare de sectoare, vizează garantarea aplicării corecte a legislației UE în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Comisia a adoptat joi, 26 septembrie, 220 de decizii, inclusiv 32 de avize motivate și 6 sesizări ale Curții de Justiție a Uniunii Europene. În cele ce urmează este prezentat un rezumat al principalelor decizii. 5 dintre aceste decizii se referă la România. Pentru mai multe informații privind procedura în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Câștigătorii ediției 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru literatură anunțați în cadrul Târgului de carte de la Göteborg

Câștigătorii ediției 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru literatură, care conferă recunoaștere celor mai buni autori în curs de afirmare din Europa, au fost anunțați în deschiderea Târgului de carte de la Göteborg, în Suedia, de Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret. Câștigătorii din acest an sunt: Isabelle Wéry (Belgia), Faruk Šehić (Bosnia Herțegovina), Emilios Solomou (Cipru), Kristian Bang Foss (Danemarca), Meelis Friedenthal (Estonia), Lidija Dimkovska (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei), Katri Lipson (Finlanda), Marica Bodrožić (Germania), Tullio Forgiarini (Luxemburg), Ioana Pârvulescu (România), Gabriela Babnik (Slovenia) și Cristian Crusat (Spania). A se vedea mai jos mai multe detalii despre autorii câștigători și cărțile lor.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Criza zonei euro: alternativele la austeritate ar fi fost mai dureroase, spune Regling

În calitate de director executiv al Mecanismului european de stabilitate - organ care oferă asistență financiară țărilor cu probleme - Klaus Regling este unul din oamenii cei mai potriviți pentru a spune în ce situație se află zona euro în momentul de față. Evaluarea sa este optimistă: ca rezultat al reacției UE la criză, creșterea economică își revine încet, însă unele țări mai au încă multe de făcut în domeniul competitivității.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Economia Europei nu va putea prospera fără o bază industrială puternică

Deși performanța industrială s-a stabilizat, cota deținută de industrie în PIB-ul Europei a scăzut de la 15,5 % cu un an în urmă la 15,1 % în vara anului 2013. Cele două rapoarte referitoare la competitivitatea industrială publicate de Comisia Europeană subliniază progresele realizate de statele membre în ceea ce privește îmbunătățirea mediului de afaceri, a exporturilor și a durabilității. Cu toate acestea, mai sunt încă multe probleme de rezolvat. Convergența dintre țările cele mai competitive pe plan industrial și cele cu performanțe medii a stagnat. În plus, costul energiei este în creștere în aproape toate statele membre, ceea ce contribuie la dezindustrializarea Europei. Accesul la finanțare și scăderea investițiilor în aproape toate statele membre reprezintă, de asemenea, obstacole mari în acest sens. Pentru ca industria europeană să fie din nou prosperă, trebuie îmbunătățită semnificativ performanța administrației publice, precum și legătura dintre școli și companii. Ar trebui să se depună eforturi suplimentare pentru a stimula inovarea în directă legătură cu piața.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Comisia lansează inițiativa „Deschiderea educației" pentru a stimula inovarea și competențele informatice în școli și universități

Peste 60 % dintre copiii în vârstă de nouă ani din UE învață în școli care nu dispun încă de echipamente informatice. Miercuri, 25 septembrie, Comisia Europeană lansează un plan de acțiune, „Deschiderea educației", pentru a rezolva această problemă, precum și alte probleme din sfera informaticii, care îngreunează menirea școlilor și universităților de a furniza o educație de înaltă calitate, precum și competențele informatice care, până în 2020, vor fi necesare pentru 90 % dintre locurile de muncă. Pentru a ajuta la demararea inițiativei, Comisia lansează o nouă pagină de internet, Educație deschisă Europa, care va permite studenților, practicienilor și instituțiilor de învățământ să partajeze gratuit resurse educaționale deschise.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Comisarul european Dacian Cioloș în România

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, va fi prezent în România, în București și în Delta Dunării, în datele de 26 și 29 septembrie 2013.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Acces neîngrădit pe piața UE pentru vinurile moldovenești

Comisia Europeană propune să deschidă complet piața Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova și a Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare (DCFTA), ca o măsură pentru a compensa dificultățile cu care Republica Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre piețele sale tradiționale.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Mazzoni: aproape nimeni nu a analizat impactul crizei asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor

Comisia pentru petiții, respectându-și misiunea de a da cuvântul cetățenilor, s-a alăturat deputaților Jo Leinen și Andrew Duff în dezbaterea efectelor crizei asupra cetățenilor europeni, în așteptarea unei noi convenții constituționale. Președinta comisiei, Erminia Mazzoni, ne-a acordat un interviu.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

25 de ani de inventivitate: UE recompensează tinerii cercetători

Cei mai buni dintre tinerii oameni de știință ai Europei s-au întâlnit marți, 24 septembrie, la Praga pentru cea de-a 25-a ediție a Concursului UE anual pentru tinerii cercetători (EUCYS). 126 de cercetători tineri promițători cu vârste cuprinse între 14 și 21 ani au prezentat proiectele lor în speranța de a impresiona un juriu internațional. Câștigătorii au împărțit un premiu în bani în valoare totală de 54 500 EUR, precum și alte recompense, constând spre exemplu în excursii științifice.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Știința e ultimul răcnet: 300 de orașe din 33 de țări sărbătoresc Noaptea cercetătorilor (27 septembrie)

Cercetătorii pot face multe lucruri uimitoare. Urmăriți-i la Atena cum fac să leviteze un mini-tren, menținându-l în mișcare. Cântați fals ? Nicio problemă, cercetătorii din Düsseldorf au creat un dispozitiv virtual care poate să vă transforme într-un solist de talia lui Placido Domingo. La Zagreb, aflați dacă Odiseea Spațială a lui Stanley Kubrick este mai mult decât un film științifico-fantastic. Sau încercați să deslușiți prin propriile puteri misterul unei crime la Porto. Cercetători din Santander vor demonstra cum îi ajută fizica pe surferi să prindă valurile cele mai mari. Persoanele care vizitează Perugia vor întâlni un robot Lego portretist cu numele Le(g)onardo. Știința e ultimul răcnet - și publicul din Poznan va dovedi la propriu acest lucru, încercând să depășească un record de volum sonor cu cel mai puternic strigăt colectiv.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Creșterea siguranței consumatorilor: îmbunătățirea siguranței dispozitivelor medicale

Comisia Europeană a adoptat marți, 24 septembrie, două măsuri pentru a îmbunătăți siguranța dispozitivelor medicale, îndeplinind angajamentul pe care și l-a asumat de a restabili încrederea pacienților în sectorul dispozitivelor medicale, printre altele, în urma scandalului implanturilor mamare produse de societatea Poly Implant Prothèse (PIP). Una dintre măsuri este un Regulament de punere în aplicare al Comisiei de clarificare a criteriilor care trebuie să fie îndeplinite de organismele notificate1 responsabile de inspectarea producătorilor de dispozitive medicale, iar cealaltă măsură este o recomandare în care se precizează sarcinile acestor organisme atunci când efectuează audituri și evaluări în sectorul dispozitivelor medicale, care cuprinde aproximativ 10 000 de tipuri de produse, de la plasturi la stimulatoare cardiace.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Dezbaterea privind viitorul Europei: Doamna vicepreședinte Viviane Reding dialoghează cu cetățenii la Helsinki

Dna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene, se va afla marți, 24 septembrie, la Helsinki împreună cu dna Sirpa Pietikäinen, membrul Parlamentului European (MPE), pentru a participa la o dezbatere cu aproximativ 300 de cetățeni privind viitorul Europei. Dezbaterea va avea loc între orele 10:00 și 12:00, ora României (9:00-11:00 CET) la Vanha ylioppilastalo, Mannerheimintie 3, Helsinki.

Evenimentul este cel de al 30-lea eveniment de acest tip dintr-o serie de dialoguri cu cetățenii, pe care comisarii europeni le organizează în întreaga Uniune Europeană, alături de politicieni de la nivel național și local, precum și de membri ai Parlamentului European. Fiecare dezbatere este structurată în jurul a trei teme principale: criza economică, drepturile cetățenilor și viitorul Europei.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Raportul privind progresele SEC: „piața unică" a cercetării este mai aproape de obiective, dar nu este încă o realitate

Comisia Europeană a prezentat luni, 23 septembrie, o primă analiză cuprinzătoare a situației „pieței unice" a cercetării, cunoscută ca Spațiul European de Cercetare (SEC). Raportul oferă o bază concretă pentru evaluarea progreselor în zone țintă, cum ar fi recrutarea deschisă și echitabilă a cercetătorilor sau mai buna circulație a cunoștințelor științifice. Acesta arată că s-au făcut unele progrese, dar și că până și cele mai performante institute de cercetare au încă probleme de rezolvat înaintea termenului 2014 pentru SEC, stabilit de liderii UE. Există, de asemenea, un decalaj semnificativ între cele mai bune și cele mai slabe institute.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Orașul pe care ni-l dorim: soluții durabile pentru orașele europene

În datele de 19 și 20 septembrie, în cadrul campaniei "Lumea pe care o vrei", specialiști în domeniul urbanismului din toată Uniunea Europeană au fost invitați în capitala daneză Copenhaga pentru a prezenta soluții durabile de eficiență energetică puse în practică. Specialiștii participanți provin din Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Lituania, Polonia și Marea Britanie.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Președintele Barroso și Edmund Stoiber fac apel la statele membre să își intensifice eforturile pentru reducerea sarcinii administrative în cazul IMM-urilor și pentru îmbunătățirea eficienței administrațiilor publice

Președintele Barroso a discutat cu Grupul la nivel înalt al părților interesate independente privind sarcina administrativă, prezidat de Dr. Edmund Stoiber, fostul ministru-președinte al Bavariei, despre posibile modalități de stimulare a creșterii și a creării de locuri de muncă. Prin reducerea sarcinii administrative la nivelul UE, Comisia ajută întreprinderile, în special întreprinderile mici, să își concentreze resursele asupra activităților de bază în loc să cheltuiască timp și bani pentru formalități administrative inutile. În plus, Comisia cooperează strâns cu statele membre pentru a face schimb de bune practici în ceea ce privește punerea în aplicare a legislației UE, având în vedere că aproape o treime din sarcina administrativă care le revine întreprinderilor în temeiul legislației UE provine din punerea în aplicare la nivel național a cerințelor UE.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Curtea de Conturi Europeană: sprijinul acordat de UE pentru pădurile aflate în proprietate privată nu a dus la obținerea de rezultate tangibile

Potrivit unui raport publicat joi, 19 septembrie 2013, de Curtea de Conturi Europeană, situația sectorului forestier din UE nu a fost analizată în mod specific pentru a se justifica propunerea unui sprijin financiar special pentru creșterea valorii economice a pădurilor. Statele membre au utilizat măsura pentru a sprijini acțiuni care nu corespundeau obiectivelor programului și care ar fi trebuit mai degrabă finanțate prin alte măsuri, caracterizate de alte condiții de eligibilitate și de rate diferite ale ajutorului, de obicei mai mici.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Infracțiunile transfrontaliere: „O provocare europeană are nevoie de o soluție europeană"

După un an și jumătate de activitate, comisia specială pentru crimă organizată, corupție și spălare de bani își prezintă raportul final. Raportorul Salvatore Iacolino (Italia), de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), ne-a spus într-un interviu că recomandările comisiei nu trebuie să rămână doar pe hârtie. Votul raportului a avut loc pe 18 septembrie.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Pentru un semestru european mai transparent

Ciclul de coordonare a politicilor economice - semestrul european - trebuie să fie mai transparent și să implice atât Parlamentul European cât și parlamentele naționale, a spus pe 17 septembrie portugheza socialistă Elisa Ferreira, responsabilă cu opinia Parlamentului asupra implementării recomandărilor UE pentru statele UE. Eurodeputați și parlamentari naționali s-au reunit în cadrul comisiei pentru afaceri economice pentru a schimba opinii despre cum s-a derulat procesul până acum.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Noi măsuri vizând restabilirea încrederii în indicii de referință în urma scandalurilor care au implicat ratele LIBOR și EURIBOR

Comisia a înaintat miercuri, 18 septembrie, un proiect legislativ menit să restabilească încrederea în integritatea indicilor de referință. Un indice de referință este un indicator (statistic) calculat pe baza unui set reprezentativ de date subiacente și utilizat ca preț de referință pentru un instrument sau un contract financiar ori pentru a măsura performanța unui fond de investiții. Noile norme vor ameliora exactitatea și fiabilitatea indicilor de referință, vor facilita prevenirea și detectarea încercărilor de manipulare a acestora și vor clarifica responsabilitățile în privința indicilor și în privința supravegherii acestora de către autorități. Normele în cauză intervin în completarea propunerilor care au fost înaintate de Comisie și au primit acordul Parlamentului European și al Consiliului în iunie 2013, destinate să confere manipulării indicilor de referință statutul de abuz de piață, supus unor amenzi administrative stricte.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Să depășim granițele pentru o cooperare sporită: celebrarea cooperării teritoriale europene

În această săptămână se află în centrul atenției proiectele și programele transfrontaliere, transnaționale și interregionale din cadrul politicii regionale a UE, din perspectiva valorii lor pentru comunități, regiuni și statele membre. Campania, derulată în perioada care precede Ziua cooperării europene celebrată la 21 septembrie, intervine într-un moment critic.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Comisia Europeană ia măsuri decisive împotriva drogurilor legale

Comisia Europeană a propus consolidarea capacității Uniunii Europene de a reacționa la problema „drogurilor legale" - noile substanțe psihoactive utilizate ca alternative la drogurile ilegale, precum cocaina și ecstasy. În temeiul normelor propuse de Comisie, substanțele psihoactive dăunătoare vor fi retrase rapid de pe piață, fără a pune în pericol diferitele întrebuințări legitime industriale și comerciale ale acestora. Propunerile vin ca urmare a avertismentelor din partea Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) și ale Europol cu privire la amploarea problemei, precum și a unui raport din 2011 în care s-a constatat că este necesară consolidarea mecanismului actual al UE pentru soluționarea problemelor legate de substanțele psihoactive noi.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Curtea de Conturi Europeană: fondurile UE alocate pentru diversificarea economiei rurale prezintă un raport limitat costuri‑beneficii

Statele membre au fost adesea ghidate mai degrabă de nevoia de a cheltui bugetul alocat și mai puțin de evaluarea caracterului adecvat al proiectelor de diversificare înseși. În unele state membre, dacă existau suficiente fonduri disponibile, toate proiectele eligibile beneficiau de finanțare, fără să se țină seama de rezultatul evaluării eficacității și a eficienței lor. Doar ulterior, în cursul perioadei, în condițiile unui buget mai restrâns, proiecte de o calitate superioară au fost respinse.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Săptămâna PE: Premiul Saharov, dispozitivele medicale, combaterea crimei organizate

Săptămâna aceasta, deputații europeni se reunesc în cadrul comisiilor. Pe ordinea de zi se află: nominalizările pentru Premiul Saharov de anul acesta, ameliorarea regulilor privind dispozitivele medicale și recomandări pentru combaterea mai eficientă a crimei organizate.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Mediu: săptămâna mobilității promovează utilizarea mijloacelor alternative de transport urban pentru un aer mai curat

Se preconizează că peste 2 000 de orașe europene vor participa la cea de-a 12-a ediție a Săptămânii europene a mobilității, care începe luni, 16 septembrie. Anul acesta, săptămâna mobilității, care se încheie la 22 septembrie, se desfășoară sub sloganul „Clean air - it's your move!" (Un aer mai curat - dumneavoastră decideți!). Campania sensibilizează publicul larg cu privire la impactul transporturilor asupra calității aerului și încurajează cetățenii să aibă grijă de sănătatea și de calitatea vieții lor schimbându-și obiceiurile în materie de mobilitate.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Viitorul Europei: doamna vicepreședinte Viviane Reding urmează să dialogheze cu cetățeni italieni, croați, sloveni și austrieci la Trieste

„Faptul că cetățeni sloveni, croați și austrieci discută despre viitorul Europei împreună cu cetățeni italieni este o mărturie a puterii Uniunii Europene de a elimina frontierele", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, doamna Viviane Reding într-un discurs susținut înaintea dialogului pe care îl va avea la Trieste (Italia), la 16 septembrie, cu peste 500 de cetățeni și cu Enzo Moavero Milanesi, ministrul italian al afacerilor europene.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Comisia lansează un nou indicator privind inovarea

Suedia, Germania, Irlanda și Luxemburg sunt statele membre UE care fructifică cel mai bine inovarea, potrivit unui nou indicator propus de Comisia Europeană. „Indicatorul rezultatelor inovării" măsoară gradul în care ideile din sectoare inovatoare reușesc să intre pe piață, creând locuri de muncă mai bune și sporind competitivitatea Europei. Acest indicator, care a fost elaborat la cererea liderilor UE de a compara politicile naționale în domeniul inovării, arată că există încă diferențe semnificative între țările din Uniune. Într‑un context internațional, UE funcționează bine în ansamblu, chiar dacă se află în continuare în urma unora dintre cele mai inovatoare economii din lume.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Discurs privind starea Uniunii - 2013

Discursul domnului José Manuel Durão Barroso, Președintele Comisiei Europene susţinut în Sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, la data de 11 septembrie 2013, poate fi vizualizat aici.

 

Comisia propune un important pas înainte pentru piața unică a telecomunicațiilor

Comisia Europeană a adoptat miercuri, 11 septembrie 2013, cel mai ambițios plan al său în 26 de ani de reformă în domeniul pieței telecomunicațiilor. Cu ocazia discursului său privind starea Uniunii din 2013, președintele Comisiei, José Manuel Barroso, a lansat pachetul legislativ „Continentul conectat". După ce acest pachet va fi adoptat, vor avea loc reduceri ale costurilor suportate de consumatori, se vor simplifica procedurile administrative greoaie cu care se confruntă întreprinderile și se vor crea noi drepturi atât pentru utilizatori, cât și pentru furnizorii de servicii, pentru ca Europa să redevină un lider mondial pe piața digitală.

Înregistrarea conferinței de presă susținută de vicepreședintele Comisiei Europene Neelie Kroes poate fi urmărită aici.

Înregistrarea sesiunii de întrebări și răspunsuri ce a avut loc după conferința de presă poate fi urmărită aici.

Înregistrarea declarației de presă pe subiect a dlui Ryan Heath, purtător de cuvânt pe tema Agendei Digitale aici.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Martin Schulz: Combaterea șomajului în rândul tinerilor este prima prioritate

Este greu să prezici viitorul, însă nu e greu să îți dai seama că următorii ani vor fi plini de evenimente la Parlamentul European. Pe 11 septembrie, președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a vorbit la Parlament despre starea Uniunii. Apoi, fanii noștri pe Facebook au discutat cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, despre viitorul UE. Dumnealui a vorbit despre crearea de locuri de muncă, ameliorarea UE și de ce este important să mergem la vot anul viitor.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Deputații cer Rusiei să respecte dreptul republicilor ex-sovietice să aleagă legăturile cu EU

Rusia trebuie să respecte dreptul vecinilor din Est ai UE de a alege dacă intră în acorduri de asociere cu UE, spun deputații în rezoluția adoptată joi. De exemplu, Rusia trebuie să nu exercite presiuni, cum a fost cazul recentelor sancțiuni economice împotriva Ucrainei și Moldovei și a amenințărilor la adresa Armeniei, pentru a le determina să semneze sau să înceapă acorduri cu UE, la viitorul summit al Parteneriatului Estic, din noiembrie de la Vilnius, se mai arată în text.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Parlamentul stabilește reguli pentru limitarea riscului la cumpărarea casei

Cei care își cumpără o casă vor fi mai bine informați despre costurile și riscurile creditului ipotecar, vor fi parțial protejați împotriva fluctuațiilor de piață care determină creșterea ratelor și vor fi mai bine protejați dacă nu mai pot rambursa creditul, conform noilor reguli aprobate provizoriu de Parlament marți. Însă înainte de a finaliza aceste reguli, deputații vor să le detalieze pentru a se asigura că vor putea fi aplicate corect în întreaga Uniune.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Parlamentul European lansează campania de informare pentru alegerile din 2014

Numărătoarea inversă pentru alegerile 2014 începe pe 10 septembrie, când Parlamentul European lansează campania de informare. Aceasta va continua și după alegerile propriu-zise, până când noul Parlament va alege următorul Președinte al Comisiei Europene.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

PE consolidează normele împotriva manipulării piețelor financiare

Informațiile privilegiate și manipularea piețelor au îmbogățit câțiva bancheri, dar au slăbit stabilitatea sistemului financiar. În multe cazuri, a fost necesară apelarea la banii contribuabililor pentru salvarea băncilor care și-au asumat riscuri prea mari. Marți, 10 septembrie, deputații europeni vor dezbate și vota norme mai dure împotriva acestor abuzuri. Raportoarea Arlene McCarthy (S&D, Regatul Unit) spune că noua legislație este cheie în controlarea piețelor financiare.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Deputații dezbat cazul David Miranda și amenințările la libertatea presei

Marți seara deputații dezbat cu Comisarul Kroes investigația efectuată de David Miranda, partenerul editorialistului Glenn Greenwald, de la The Guardian, asupra legii britanice privind detenția și anti-terorismul. Amenințările la adresa libertății presei în contextul supravegherii cetățenilor de către state vor fi, de asemenea, dezbătute. Greenwald a scris despre o serie de măsuri de supraveghere în masă făcute publice de fostul contractor al Agenției SUA de Securitate Națională, Edward Snowden.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Credite ipotecare: acordarea împrumuturilor iresponsabile va fi mai dificilă

Ameliorarea protejării și informării celor care cumpără bunuri imobiliare cu credite ipotecare: acesta este scopul directivei ce va fi dezbătută și votată la Parlamentul European săptămâna aceasta, în plen. Raportorul spaniol socialist Antolín Sánchez Presedo ne-a vorbit despre cum dorește Parlamentul să reducă împrumuturile iresponsabile care au dus la criză.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Utilizarea mai bună a căilor navigabile europene

Comisia Europeană a anunțat noi măsuri1 pentru transportul unui volum mai mare de mărfuri pe râurile și canalele Europei. Deși barjele se numără printre mijloacele de transport cele mai favorabile mediului și cele mai eficiente din punct de vedere energetic, în prezent acestea transportă doar aproximativ 6 % din volumul mărfurilor europene în fiecare an. Noile propuneri vizează valorificarea potențialului neutilizat al celor 37 000 km de căi navigabile interioare din Europa. Aceste propuneri vor facilita transportul mărfurilor și vor conduce la continuarea ecologizării sectorului, precum și la încurajarea inovării și la îmbunătățirea oportunităților privind locurile de muncă.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Omagiu lui Lothar Bisky, accidentele de tren și autocar din Spania și Italia, alegerile europene

Președintele Schulz a cerut să fie ținut un minut de reculegere în memoria deputatului Lothar Bisky, decedat la 13 august. El a exprimat solidaritatea PE cu familiile victimelor accidentelor de tren și autocar de la Santiago de Compostela și de lângă Napoli. În perspectiva alegerilor europene din 2014, Schulz a declarat că PE trebuie să lucreze acum pentru stabilizarea economiei europene.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Chat cu președintele Martin Schulz despre viitorul Europei

Discutați despre viitorul Europei cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, miercuri de la 14.00 CET. Domnul Schulz va discuta cu europenii, pe Facebook, după discursul președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, privind starea Uniunii. Ce rezervă Europei viitorul? Ce ar trebui să (nu) facă statele membre? Urmăriți, reflectați, discutați...

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Ocuparea forței de muncă: Observatorul european al locurilor de muncă vacante evidențiază creșterea oportunităților de angajare în sectorul asistenței medicale

Creșterea cererii de forță de muncă în sectorul asistenței medicale este confirmată de cele mai recente date ale Observatorului european al locurilor de muncă vacante (European Vacancy Monitor - EVM), publicate recent de Comisia Europeană. Între 2008 și 2012, numărul de locuri de muncă în sectorul asistenței medicale din UE a crescut cu aproape 2 % anual. Această creștere este rezultatul efectelor combinate ale îmbătrânirii populației, progreselor tehnologice și terapeutice, creșterii așteptărilor populației în ceea ce privește calitatea serviciilor și punerea unui accent mai mare pe asistența profilactică. În 2012, aproape un milion de persoane au fost angajate pentru a lucra în domeniul asistenței medicale.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Mediu: UE propune noi măsuri pentru protejarea biodiversității împotriva unor specii invazive problematice

Comisia Europeană a propus un nou act legislativ pentru prevenirea și gestionarea amenințării crescânde pe care o reprezintă speciile invazive. În Europa există în prezent peste 12 000 de specii alogene. Aproximativ 15 % din acestea sunt invazive și se află într-­o creștere rapidă. Propunerea a fost concepută ca reacție la problemele care sunt cauzate de aceste specii alogene invazive și care se manifestă pe tot mai multe planuri.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

UE la Summitul G20: intensificarea eforturilor globale pentru restabilirea încrederii la nivel mondial

Îmbunătățirea încrederii în economia globală, realizarea de progrese decisive către o creștere globală durabilă și favorabilă incluziunii, combaterea protecționismului și intensificarea luptei împotriva fraudei și a evaziunii fiscale la nivel mondial ar trebui să se numere printre principalele rezultate ale acestui Summit G20. Acesta este îndemnul pe care președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, îl vor adresa celorlalți lideri G20 la Sankt Petersburg, pe 5-6 septembrie, când vor reprezenta Uniunea Europeană în cadrul acestui for.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Comisarul Vassiliou susține inițiativa președinției lituaniene a UE de a sprijini educația și tineretul

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, va efectua o vizită în Lituania, în perioada 5-10 septembrie, cu scopul de a-și oferi sprijinul președinției lituaniene a UE în demersul său de a plasa educația de calitate și oportunitățile oferite tinerilor printre prioritățile agendei politice. În timpul vizitei, comisarul Vassiliou va deschide Conferința UE privind tineretul alături de președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, și Conferința „Învățământul superior european în lume" împreună cu prim-ministrul Algirdas Butkevicius. De asemenea, comisarul se va întâlni cu Dainius Pavalkis, ministrul educației și științei, și cu Algimanta Pabedinskienė, ministrul muncii și securității sociale, precum și cu membri ai Parlamentului (Seimas).

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Foaia de parcurs a Comisiei pentru abordarea riscurilor inerente sistemului bancar paralel

Comisia a adoptat miercuri, 4 septembrie, o comunicare privind sistemul bancar paralel și a propus noi norme pentru fondurile de piață monetară (FPM). Comunicarea este urmarea Cărții verzi de anul trecut privind sistemul bancar paralel (IP/12/253). Comunicarea sintetizează activitățile întreprinse până în prezent de Comisie și stabilește posibile acțiuni ulterioare în acest domeniu important.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

În direct: situația azilului în UE în 2012

În 2012, numărul solicitanților de azil din UE a crescut cu 11% față de 2011, arată raportul anual al Biroului European de Sprijin pentru Azil. Majoritatea cererilor vin din Afganistan, iar creșterea cea mai mare vine din Siria. Raportul va fi prezentat în comisiile pentru libertăți civile și justiție și afaceri interne de la Parlamentul European pe 5 septembrie. Puteți urmări prezentarea în direct pe site-ul Parlamentului European.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Marc Tarabella: Scopul nostru este folosirea mai eficientă a banilor publici

Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor va vota joi noul pachet de reguli privind achizițiile publice. Acestea reprezintă 19% din PIB-ul anual al UE. Raportorul Marc Tarabella (S&D, Belgia) ne-a vorbit despre noua legislație, care dorește o folosire mai eficientă și mai transparentă a banilor publici, ajutând în același timp autoritățile publice în achiziționarea bunurilor sau serviciilor.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Agenda digitală: în cadrul unui proiect finanțat de UE, inspectorii responsabili de inspectarea containerelor petrochimice sunt înlocuiți de roboți

Comisia Europeană, împreună cu un consorțiu format din zece întreprinderi europene și condus de Shell, lansează proiectul PETROBOT, al cărui obiectiv va fi crearea de roboți care să poată înlocui oamenii la efectuarea inspecțiilor vaselor sub presiune și a rezervoarelor de stocare, utilizate pe scară largă în industria petrolieră, a gazului și în industria petrochimică.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Comisia Europeană, în căutarea „capitalei inovării"

Comisia Europeană a lansat o competiție care vizează desemnarea capitalei europene a inovării sau, altfel spus, a „iCapitalei". Premiul oferit va recompensa orașul care construiește cel mai bun „ecosistem al inovării", capabil să conecteze cetățenii, organizațiile publice, mediul academic și întreprinderile. În prezent, 68% din populația UE locuiește în zone urbane, așadar acestea sunt zonele care vor contribui cel mai mult la stimularea inovării în Europa. Orașele impulsionează inovarea prin simpla prestare de servicii, însă cel mai important este să se creeze mediul propice pentru ca ceilalți să inoveze la rândul lor și pentru a permite realizarea de conexiuni între sectorul public și cel privat. Un comitet independent de experți va alege câștigătorul în primăvara anului 2014, iar orașul desemnat va primi 500 000 EUR, sumă pe care o va utiliza pentru a-și susține acțiunile. Termenul pentru depunerea candidaturilor este 3 decembrie 2013.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

Săptămâna PE: PRISM, zona euro, ocuparea forței de muncă

Supravegherea comunicațiilor UE de către serviciile secrete SUA se va afla în centrul atenției săptămâna aceasta, în cadrul unei audieri privind programul PRISM. Deputații europeni vor aborda și sănătatea economiei europene cu președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Tot săptămâna aceasta va fi votat un nou program UE pentru sprijinirea creării de locuri de muncă și a incluziunii sociale.

Articolul complet poate fi accesat aici.

 

Nu ratați perioada de înscrieri la concursul școlar de traducere „Juvenes Translatores"

În perioada 1 septembrie - 20 octombrie, liceele își pot înscrie elevii la concursul anual al Uniunii Europene pentru tinerii traducători, cunoscut sub numele de „Juvenes Translatores", la adresa de internet. Formularul online este disponibil în toate limbile oficiale ale UE, printre care se numără, pentru prima dată, și limba croată.

Comunicatul de presă integral poate fi accesat aici.

 

 

Arhiva ştirilor lunii august

Arhiva ştirilor lunii iulie

Arhiva ştirilor lunii iunie

Arhiva ştirilor lunii mai

Arhiva ştirilor lunii aprilie

Arhiva ştirilor lunii martie

Arhiva ştirilor lunii februarie

Arhiva ştirilor lunii ianuarie

© Copyright Institutul European din România
Bd. Regina Elisabeta 7-9, sector 3, RO-030016 Bucureşti, România
telefon: (4021) 314 26 96; (4021) 314 26 97; fax: (4021) 314 26 66; e-mail: ier@ier.ro
sus