Evenimente

Europe Direct București a participat la evenimentul „Noaptea Cercetătorilor", ediția 2013

„Noaptea Cercetătorilor" este una dintre cele mai populare iniţiative ale UE care vizează publicul larg şi urmăreşte să faciliteze interacţiunea cu ştiinţa într-un mod distractiv, dar și de a promova cariera de cercetător. Marele eveniment se desfășoară anual în Europa, în a patra zi de vineri din luna septembrie, în 300 de orașe din 33 de țări UE și țări vecine - 25 de state membre ale UE (cu excepția Austriei, Danemarcei și Luxemburgului), precum și în Bosnia și Herțegovina, Insulele Feroe, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Israel, Muntenegru, Serbia și Turcia.

Începând cu anul 2006, „Noaptea Cercetătorilor" există ca şi proiect independent din seria Acţiunilor Marie Curie, bucurându-se de un adevărat succes. În 2011 s-au inregistrat 800 de locaţii participante în 320 de oraşe europene, numărul total de vizitatori atraşi de-a lungul timpului ajungând la 1,5 milioane. În 2012, „Noaptea Cercetătorilor" a atras peste un milion de vizitatori, inclusiv 600 000 de copii. Numărul de orașe participante a crescut de la 92 în 2006 la peste 300 de orașe în 2013.

Anul acesta, „Noaptea Cercetătorilor" a avut loc vineri, 27 septembrie. În România au participat orașe precum: București, Iași, Tulcea, Oradea, Suceava, Piatra Neamț, Brașov, Sinaia, Craiova, Timișoara, Cluj. În București, evenimentul s-a desfășurat începând cu ora 17:00, în 3 locații diferite: Parcul Tineretului, Platforma Măgurele și Muzeul Antipa. Activitățile desfășurate au fost împarțite în mai multe secțiuni: Zona Uniunii Europene, Zona Knowledge, Zona Sci Fun, Zona Agora. Centrul de Informare Europe Direct București a participat la eveniment, fiind prezent cu un stand de informare în Zona Uniunii Europene. Reprezentanții Centrului au pus la dispoziție diverse materiale informative, cu rolul de a stârni interesul vizitatorilor cu privire la tematica europeană.

Mai multe informații pot fi accesate aici și aici.

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Campania de informare pentru alegerile europene 2014: "Acționează. Reacționează. Decide."

Parlamentul European a lansat la Strasbourg, la 10 septembrie 2013, campania instituțională de informare pentru alegerile europene care vor avea loc în perioada 22-25 mai 2014. Campania de informare va continua și după alegerile europene propriu-zise, pentru a cuprinde şi alegerea următorului Președinte al Comisiei Europene de către Parlamentul European, precum şi inaugurarea noii Comisii Europene în urma aprobării acesteia în Parlamentul European in septembrie 2014.

În acest context, Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat conferința de presă care a prezentat principalele repere şi mesaje ale acestei campanii. Evenimentul a avut loc vineri, 20 septembrie, între orele 11:00 - 12:30, la Sala de conferinţe „Nicolae Titulescu", str. Vasile Lascar, nr. 31.

În deschidere, doamna Mădălina Mihalache, Șeful Biroului de Informare al Parlamentului European a prezentat liniile generale ale campaniei de informare pentru alegerile europene din 2014. De asemenea, în cadrul conferinţei, au avut intervenţii Vice-Preşedinţii Grupurilor politice din Parlamentul European: domnul Marian-Jean Marinescu, Membru al Parlamentului European, Vice-Preşedinte al Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat) (PPE), doamna Corina Creţu, Membru al Parlamentului European, Vice-Preşedinte al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D), doamna Adina Vălean, Membru al Parlamentului European, Vicepreşedinte al Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE).

La eveniment a participat şi echipa Centrului de Informare Europe Direct Bucureşti, găzduit de Institutul European din România.

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Program de formare pe teme economice, adresat Centrelor de Informare Europe Direct din România

În perioada 26 - 31 august a.c., Reprezentanţa Comisiei Europene în România a organizat la Colibiţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, un training pe teme economice, care face parte din programul anual de formare adresat Centrelor de Informare Europe Direct din România. La eveniment au participat coordonatorii sau asistenţii de informare şi comunicare ai celor 31 de Centre din întreaga ţară. Programul trainingului a fost structurat in două sesiuni, respectiv Modulul de guvernanţă economică europeană şi Seminarul dedicat raportării Europe Direct 2013 şi planificării activităţilor Europe Direct 2014.

Reprezentanţii Centrelor Europe Direct au fost onoraţi de prezenţa cunoscuţilor jurnalişti şi specialişti în politică și economie, respectiv domnul Dan Suciu şi domnul Ionel Dancă, precum şi a doamnei Ioana Marchiş, coordonatorul naţional al Reţelei Europe Direct România, Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Lectorii au abordat subiecte economice de actualitate privind contextul economic european şi de mare interes pentru participanţi, precum criza financiară, economică şi socială 2007 - 2013, noua arhitectură a guvernanţei economice în Uniunea Europeană (Semestrul european, Pactul de Stabilitate şi Creştere, Corectarea dezechilibrelor excesive), Strategia de creştere economică Europa 2020, Pactul EuroPlus, rolul Băncii Centrale Europene, programul de convergenţă al României. În cea de-a doua parte a trainingului, susţinută de doamna Ioana Marchiş, s-au discutat aspecte administrative cu privire la buna desfăşurare a activităţilor organizate de Centrele Europe Direct în următoarea perioadă.

Programul de formare s-a încheiat cu o sesiune de concluzii, întrebări şi răspunsuri, cu scopul de a se clarifica problematicile prezentate.

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Festivitatea de premiere a elevilor şi studenţilor participanţi la atelierele de lucru
"Modalităţi de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor"

Centrul de Informare Europe Direct (CIED) Bucureşti, găzduit de Institutul European din România (IER), a organizat vineri, 12 iulie, festivitatea de premiere a elevilor şi studenţilor participanţi la seria de ateliere de lucru "Modalităţi de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor".

În cadrul evenimentelor CIED Bucureşti (ore de informare europeană şi ateliere de lucru) au fost prezenţi peste 400 de participanţi, elevi din 4 licee din Bucureşti (Colegiul Naţional "Iulia Hasdeu", Liceul Teoretic "C.A. Rosetti", Liceul Teoretic "Nichita Stănescu", Colegiul Economic "Viilor") şi din 3 licee din Ilfov (Liceul Teoretic "Horia Hulubei", Măgurele, Liceul Teoretic "Traian Lălescu", Brăneşti, Liceul Tehnologic "Barbu A. Stirbey", Buftea). Printre aceştia s-au numarat şi studenţi, membri ai Clubului Studenţilor Diplomaţi (CSD), proiect al Asociaţiei Studenţilor Economişti din România (ASER).

O mare parte dintre elevi s-au organizat în echipe. În urma jurizării, 72 dintre cei care au luat parte la atelierele de lucru au fost premiaţi pentru implicarea şi efortul depus pentru a realiza diverselor lucrări creative cu tematica cetăţeniei europene. Categoriile de lucrări premiate pentru creativitate au fost: Prezentări PowerPoint; Picturi şi desene; Colaje, rebusuri, design; Website-uri; Scenete şi interviuri; Proiecte şi eseuri.

În deschiderea evenimentului, după vizionarea unui scurt colaj de fotografii realizate pe parcursul acestei serii de activităţi, doamna Gabriela Drăgan, directorul general al IER, le-a mulţumit elevilor pentru creativitatea, entuziasmul şi inteligenţa de care au dat dovadă, dar şi pentru implicarea în număr atât de mare la acţiunile Europe Direct Bucureşti. Totodată, doamna Gabriela Drăgan le-a urat mult succes premianţilor şi i-a asigurat că CIED Bucureşti şi IER vor organiza în continuare acţiuni care să vizeze elevii. Prin urmare, se aşteaptă chiar propuneri, sugestii sau idei din partea acestora pentru evenimentele următoare. Elevii premiaţi şi-au prezentat creaţiile în faţa colegilor, dar şi a părinţilor, bunicilor şi a profesorilor veniţi să îi susţină.

În ultima parte a evenimentului, invitatul special, domnul Balazs Barabas, prezentatorul emisiunii "Paşaport diplomatic" de la Digi24, a avut o discuţie deschisă atât cu elevii, cât şi cu părinţii şi bunicii acestora, despre rolul UE în educaţia copiilor.

Fotografiile de la eveniment pot fi vizualizate aici.

Creaţiile elevilor pot fi vizualizate aici.

Lista elevilor premiaţi

Monitorizare media: articol caleaeuropeana.ro

 

Vernisajul Expoziţiei de Pictură "Europa Copiilor"

Centrul de Informare Europe Direct (CIED) Bucureşti a organizat vineri, 28 iunie, între orele 9:00 - 14:00, la sediul Institutului European din România (IER), Vernisajul Expoziţiei de Pictură "Europa Copiilor". Lucrările pe teme europene prezentate în cadrul evenimentului au fost realizate de 50 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani, de la Centrul de Plasament Voluntari, participanţi la eveniment. Copiii au abordat în creaţiile lor teme precum Ziua Europei, cetăţenia europeană, statele membre UE, drepturi şi libertăţi.

În deschiderea evenimentului, doamna Gabriela Drăgan, directorul general al IER, şi-a exprimat bucuria cu privire la vizita copiilor din centrul de plasament, susţinându-i şi încurajându-i să-şi prezinte lucrările creative, alături de doamna Nina Mihalea, directorul Centrului de Plasament Voluntari şi reprezentanţii Europe Direct Bucureşti. Totodată, doamna Gabriela Drăgan le-a vorbit copiilor, pe scurt şi pe înţelesul lor, despre Uniunea Europeană şi despre activitatea IER şi Europe Direct.

În partea a doua a evenimentului, copiii au urmărit spectacolul de teatru şi animaţie, "Zâna Măseluţă", oferit de trupa Zurli. Cu entuziasmul specific vârstei, cei mici s-au bucurat şi de desene pe faţă, modelare de baloane, muzică, dans şi multe momente frumoase!

La final, participanţii au primit materiale informative şi obiecte personalizate de la CIED Bucureşti. Despărţirea nu a fost uşoară, însă, atât copiii, cât şi organizatorii sunt pe deplin convinşi că o nouă întâlnire va avea loc într-un viitor nu foarte îndepărtat!

Fotografiile de la eveniment pot fi vizualizate aici.

Lucrările copiilor pot fi vizualizate aici.

Agenda evenimentului

Monitorizare media: articol caleaeuropeana.ro

 

Dezbaterea "Tinerii şi mobilitatea în spaţiul Uniunii Europene - cum gestionăm acest proces?"

La data de 30 mai a.c., Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), în colaborare cu Universitatea Româno-Americană (URA) şi Erasmus Student Network România (ESN) au organizat evenimentul "Erasmus - Ziua Porţilor Deschise", la sediul URA din Bulevardul Expoziţiei, nr. 1B.

Cu acest prilej, Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti găzduit de Institutul European din România (IER) a organizat, la rândul său, într-o serie de sesiuni ce s-au desfăşurat paralel, dezbaterea cu tema "Tinerii şi mobilitatea în spaţiul Uniunii Europene - cum gestionăm acest proces?", ce a avut loc în sala Protocol a Universităţii Româno-Americană, între orele 11:45 - 13:00.

Într-un cadru informal, pentru a-i încuraja pe tinerii prezenţi să participe la dezbatere, evenimentul a fost moderat de doamna Laurenţia-Mariana Mereuţă, Expert IER, Serviciul Comunicare şi Marketing, responsabil organizare evenimente Europe Direct Bucureşti şi a fost onorat de prezenţa doamnei Monica Calotă, Director Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), doamnei Madlena Nen, Coordonator Erasmus, doamnei Daniela Iancu, Coordonator Leonardo da Vinci, doamnei Miruna Covaci, Responsabil Serviciul European de Voluntariat (Acţiunea 2), Ofiţer de comunicare Tineret în Acţiune şi responsabil Eurodesk, şi a doamnei Adina Vinţan, Director relaţia cu organizaţii neguvernamentale, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).

Agenda generală eveniment

Agenda dezbaterii

Album foto

 

Atelier de lucru cu tematica "Modalităţi de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor" dedicat elevilor Liceului Teoretic "Nichita Stănescu" din Bucureşti

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 29 mai 2013, între orele 13:00 - 14:00, la sediul IER, et. IV, Sala de conferinţe (B-dul Regina Elisabeta, nr. 7-9), atelierul de lucru intitulat "Modalităţi de promovare a cetăţeniei europene". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa elevilor claselor a IX-a A, a X-a A si a X-a B ai Liceului Teoretic "Nichita Stănescu" din Bucureşti, alături de doamna profesor, Niculina Chiper.

În cadrul acestui eveniment, elevii şi-au prezentat lucrările şi creaţiile, având astfel oportunitatea să-şi exprime propriile idei cu privire la modalităţile de promovare a cetăţeniei europene în societate. Tinerii vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi ce va fi organizată după finalizarea tuturor prezentărilor ocazionate de aceste ateliere de lucru.

Evenimentul face parte din seria atelierelor de lucru organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, ca urmare a participării lor la orele de informare europeană din lunile martie şi aprilie.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Atelier de lucru cu tematica "Modalităţi de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor" dedicat elevilor Liceului Teoretic "Traian Lălescu" din Brăneşti, judeţul Ilfov

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 29 mai 2013, între orele 11:00 - 12:00, la sediul IER, et. IV, Sala de conferinţe (B-dul Regina Elisabeta, nr. 7-9), atelierul de lucru intitulat "Modalităţi de promovare a cetăţeniei europene". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa elevilor clasei a XI-a A ai Liceului Teoretic "Traian Lălescu" din Brăneşti, judeţul Ilfov, alături de doamna profesor diriginte, Ionica Drăghici.

În cadrul acestui eveniment, elevii şi-au prezentat lucrările şi creaţiile, având astfel oportunitatea să-şi exprime propriile idei cu privire la modalităţile de promovare a cetăţeniei europene în societate. Tinerii vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi ce va fi organizată după finalizarea tuturor prezentărilor ocazionate de aceste ateliere de lucru.

Evenimentul face parte din seria atelierelor de lucru organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, ca urmare a participării lor la orele de informare europeană din lunile martie şi aprilie.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Atelier de lucru cu tematica "Modalităţi de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor" dedicat elevilor Liceului Grupul Şcolar Economic, Administrativ şi de Servicii "Barbu A. Stirbey" din Buftea, judeţul Ilfov

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 29 mai 2013, între orele 10:00 - 11:00, la sediul liceului Grupul Şcolar Economic, Administrativ şi de Servicii "Barbu A. Stirbey" din Buftea, judeţul Ilfov, atelierul de lucru intitulat "Modalităţi de promovare a cetăţeniei europene". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa elevilor claselor a IX-a D, a X-a A, a X-a E, a XI-a A, a XII-a E, alături de doamnele profesor, Nina Mihai, Daniela Mînzu, Ioana Iosifaru, Mihaela Stoica, Maria-Daniela Vâţă.

În cadrul acestui eveniment, elevii şi-au prezentat lucrările şi creaţiile, având astfel oportunitatea să-şi exprime propriile idei cu privire la modalităţile de promovare a cetăţeniei europene în societate. Tinerii vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi ce va fi organizată după finalizarea tuturor prezentărilor ocazionate de aceste ateliere de lucru.

Evenimentul face parte din seria atelierelor de lucru organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, ca urmare a participării lor la orele de informare europeană din lunile martie şi aprilie.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Atelier de lucru cu tematica "Modalităţi de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor" dedicat studenţilor, membri ai Clubului Studenţilor Diplomaţi, Asociaţia Studenţilor Economişti din România

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 28 mai 2013, între orele 15:00 - 16:00, la sediul IER, et. IV, Sala de conferinţe (B-dul Regina Elisabeta, nr. 7-9), atelierul de lucru intitulat "Modalităţi de promovare a cetăţeniei europene". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa studenţilor membri ai Clubului Studenţilor Diplomaţi, un proiect al Asociaţiei Studenţilor Economişti din România.

În cadrul acestui eveniment, studenţii şi-au prezentat lucrările şi creaţiile, având astfel oportunitatea să-şi exprime propriile idei cu privire la modalităţile de promovare a cetăţeniei europene în societate. Tinerii vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi ce va fi organizată după finalizarea tuturor prezentărilor ocazionate de aceste ateliere de lucru.

Evenimentul face parte din seria atelierelor de lucru organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu şi studenţilor din regiunea Bucureşti-Ilfov, ca urmare a participării lor la orele de informare europeană din lunile martie şi aprilie.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Atelier de lucru cu tematica "Modalităţi de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor" dedicat elevilor Liceului Teoretic "Horia Hulubei" din Măgurele, judeţul Ilfov

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 28 mai 2013, între orele 10:00 - 11:00, la sediul IER, et. IV, Sala de conferinţe (B-dul Regina Elisabeta, nr. 7-9), atelierul de lucru intitulat "Modalităţi de promovare a cetăţeniei europene". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa elevilor claselor a X-a B şi a XII-a A, de la Liceul Teoretic "Horia Hulubei" din Măgurele, judeţul Ilfov, alături de doamna profesor, Mioara Sîrbu.

În cadrul acestui eveniment, elevii şi-au prezentat lucrările şi creaţiile, având astfel oportunitatea să-şi exprime propriile idei cu privire la modalităţile de promovare a cetăţeniei europene în societate. Tinerii vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi ce va fi organizată după finalizarea tuturor prezentărilor ocazionate de aceste ateliere de lucru.

Evenimentul face parte din seria atelierelor de lucru organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, ca urmare a participării lor la orele de informare europeană din lunile martie şi aprilie.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Campania de informare "Europa, casa noastră", ediţia 2013

Inițiat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, programul "Europa, casa noastră" este o campanie de informare şi comunicare ce se desfăşoară anual cu scopul de a transpune priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul şcolar. Campania îşi propune să informeze elevii şi profesorii cu privire la proiectul de integrare europeană (istoria, prezentul şi viitorul acestuia), priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene, dar şi informaţii care îi privesc direct (posibilitatea de a studia şi de a lucra în statele membre, implicarea în activităţi de voluntariat, schimburi între tineri, participarea la internship-uri). Campania este deschisă tuturor şcolilor (primare şi gimnaziale), precum şi liceelor din România. Elevii participanţi trebuie să fie coordonaţi de învăţători sau profesori.

Cu prilejul prezentării acestui proiect, în luna mai a.c., coordonatorul Centrului de Informare Europe Direct Bucureşti a participat, împreună cu Amelia Dumitru, account executive, Agenţia Chelgate (consultant Reprezentanţa Comisiei Europene în domeniul serviciilor de relaţii publice), la vizitele de informare organizate în două şcoli şi un liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, şi anume: 

- 16 mai - Şcoala Gimnazială nr. 129, Bucureşti;
- 21 mai - Şcoala Gimnazială nr. 2, Creţeşti, judeţul Ilfov;
- 21 mai - Liceul Teoretic "Radu Popescu", Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov.

Alături de cadrele didactice din instituţiile de invăţământ, elevii au fost informaţi despre cum pot participa la concursul „Europa, casa noastră”, ce premii sunt puse în joc, îmbogăţindu-şi totodată cunoştinţele despre Uniunea Europeană. De asemenea, aceştia au aflat mai multe despre Reţeaua Europe Direct şi Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, care le stă la dispoziţie cu suportul informativ necesar pentru elaborarea unor potenţiale proiecte. Participanţii au fost onoraţi să o aibă alături şi pe doamna Alexandra Niţă, director executiv, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Ilfov, care le-a prezentat câteva monumente din patrimoniul cultural al judeţului Ilfov, cu scopul de a-i susţine cu idei pentru proiectele lor.

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Atelier de lucru cu tematica "Modalităţi de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor" dedicat elevilor Colegiului Economic "Viilor" din Bucureşti

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 17 mai 2013, între orele 10:00 - 11:00, la sediul Colegiului Economic "Viilor" din Bucureşti, atelierul de lucru intitulat "Modalităţi de promovare a cetăţeniei europene". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa elevilor claselor a XII-a A, alături de doamna profesor, Iuliana Bechet.

În cadrul acestui eveniment, elevii şi-au prezentat lucrările şi creaţiile, având astfel oportunitatea să-şi exprime propriile idei cu privire la modalităţile de promovare a cetăţeniei europene în societate. Tinerii vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi ce va fi organizată după finalizarea tuturor prezentărilor ocazionate de aceste ateliere de lucru.

Evenimentul face parte din seria atelierelor de lucru organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, ca urmare a participării lor la orele de informare europeană din lunile martie şi aprilie.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Ziua aniversară a Colegiului Tehnic "Media" din Bucureşti

La data de 15 mai, Colegiul Tehnic "Media" din Bucureşti sărbătoreşte ziua aniversară a liceului. Cu această ocazie, coordonatorul Centrului de Informare Europe Direct Bucureşti a primit invitaţia de a participa la acţiunea cu tema "Bucureştiul în context european", eveniment organizat pentru Cluburile Europene în care sunt implicaţi elevi de liceu din municipiul Bucureşti. Coordonatorul Europe Direct Bucureşti a fost prezent şi a luat cuvântul alături de doamna Mihaela Vâjâitu, profesor coordonator şi organizator al evenimentului, domnul prof. dr. Stan Apostol, membru ilustru al Institutul de Istorie al Academiei Române, autor de carte de istorie modernă şi domnul Cristinel Andone, profesor metodist proiecte şi programe, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Activitatea a cuprins două secţiuni: "Redescoperiţi Bucureştiul prin fotografie" şi "Pagini de istorie ale Bucureştiului în perioada secolelor XIX-XX", în cadrul cărora elevii membri ai Clubului European au prezentat diverse lucrări creative, pe care le-au realizat în contextul temei: prezentări cu tematică istorică, fotografii şi colaje video.

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Atelier de lucru cu tematica "Modalităţi de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor" dedicat elevilor Liceului Teoretic "C. A. Rosetti" din Bucureşti

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 13 mai 2013, între orele 11:00 - 12:00, la sediul Liceului Teoretic "C. A. Rosetti" din Bucureşti, atelierul de lucru intitulat "Modalităţi de promovare a cetăţeniei europene". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa elevilor claselor a X-a G, alături de doamna profesor, Alina Petculescu.

În cadrul acestui eveniment, elevii şi-au prezentat lucrările şi creaţiile, având astfel oportunitatea să-şi exprime propriile idei cu privire la modalităţile de promovare a cetăţeniei europene în societate. Tinerii vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi ce va fi organizată după finalizarea tuturor prezentărilor ocazionate de aceste ateliere de lucru.

Evenimentul face parte din seria atelierelor de lucru organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, ca urmare a participării lor la orele de informare europeană din lunile martie şi aprilie.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

De 9 mai sărbătorim Ziua Europei!

Cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei, Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a participat la evenimentul organizat de Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în colaborare cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI). Evenimentul s-a desfăşurat între orele 9:30-16:00, la sediul InfoEuropa - Calea Victoriei nr. 88 (clădirea Bibliotecii Centrale Universitare).

Printre activităţile ce au avut loc în data de 9 mai se enumeră: prezentări şi lecţii deschise susţinute de experţii ADRBI şi SOLVIT, un spectacol cu tinerii de la Fundaţia „Parada", ateliere de lucru şi un concurs de desene pe asfalt la care au participat copiii din şcoli generale. Alături de organizatori, reprezentanţii Centrului de Informare Europe Direct Bucureşti au oferit materiale informative participanţilor.

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană" dedicată studenţilor, membri ai Clubului Studenţilor Diplomaţi, Asociaţia Studenţilor Economişti din România

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 18 aprilie 2013, între orele 15:00 - 17:00, la sediul IER, et. IV, Sala de conferinţe (B-dul Regina Elisabeta, nr. 7-9), seminarul intitulat Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa studenţilor, membri ai Clubului Studenţilor Diplomaţi, un proiect al Asociaţiei Studenţilor Economişti din România.

Alături de membrii echipei Europe Direct Bucureşti, seminarul a fost susţinut de doamna Marcela Iacob, expert senior non cheie în cadrul Centrului de Informare pentru Instrumente Structurale/Ministerul Fondurilor Europene. Cu acest prilej, studenţii au avut ocazia să-şi consolideze informaţiile despre ce înseamnă să fii cetăţean european, care sunt drepturile cetăţenilor europeni, precum şi să îşi manifeste interesul şi curiozităţile faţă de tematica Uniunii Europene.

De asemenea, am fost onoraţi să-l avem alături pe domnul Ioan Ciupercă, expert promovare în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI), care le-a vorbit elevilor despre actualele proiecte ce se desfăşoară în cadrul ADRBI, oferindu-le şi materiale informative.

Acest seminar face parte din seria de orelor de informare europeana cu tematica "Cetăţenia europeană" organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate tinerilor din regiunea Bucureşti-Ilfov, şi va fi continuat de un atelier de lucru în care studenţii îşi vor expune propriile idei cu privire la modalitaţile de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Vizită de studiu şi documentare la Bucureşti - Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu

Centrul European de Documentare de pe lângă Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu, în parteneriat cu Asociaţia Europeană SIBIU2020 pentru Educaţie şi Cultură a.s.b.l. din Bruxelles au organizat, în perioada 18-19 aprilie 2013, o Vizită de studiu şi documentare la Bucureşti, la diverse instituţii de profil din domeniul Relaţii internaţionale şi Studii europene. Acţiunea a avut ca scop să ofere celor aproximativ 25 de studenţi participanţi la program o viziune aplicată asupra teoriei construcţiei comunitare, prin identificarea instituţiilor şi a politicilor definitorii pentru viaţa social-politică europeană.

Cu această ocazie, Institutul European din România (IER), împreună cu Centrul de Informare Europe Direct (CIED) au primit invitaţia de a se alătura acestui proiect în cadrul unei întâlniri interactive în care studenţii au aflat informaţii despre misiunea, obiectivele şi activităţile acestora. În prezenţa domnului prof. univ. dr. Dan-Alexandru Popescu şi a doamnei Andreea-Doina Călbează, doamna Florentina Costache, şef serviciu a.i. Serviciul de Comunicare şi Marketing le-a vorbit participanţilor despre domeniul de activitate al IER, iar domnişoara Diana Filip, coordonatorul CIED Bucureşti, împreună cu doamna Laurenţia Mereuţă, responsabil de coordonarea evenimentelor în cadrul CIED Bucureşti, le-au prezentat informaţii cu privire la Reţeaua Europe Direct şi la activităţile Centrului din agenda anului 2013.

În programul vizitei de studiu au mai fost incluse instituţii precum: Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Biroul de Informare al Parlamentului European în România, Ministerul Afacerilor Externe, Universitatea Româno-Americană din Bucureşti. Cu acest prilej, participanţii au avut posibilitatea de a relaţiona în mod direct cu mediul instituţional european din Bucureşti, participând la o serie de prezentări, întâlniri sau dezbateri pe teme social-politice de actualitate.

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

Agenda vizitei de studiu

Feedback-ul studenţilor participanţi

 

Atelier de lucru cu tematica "Modalităţi de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor" dedicat elevilor Colegiului Naţional "Iulia Haşdeu" din Bucureşti

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 17 aprilie 2013, între orele 10:00 - 12:00, la sediul IER, et. IV, Sala de conferinţe (B-dul Regina Elisabeta, nr. 7-9) atelierul de lucru intitulat "Modalităţi de promovare a cetaţeniei europene". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa elevilor claselor a IX-a B, a IX-a C, a X-a B şi a XI-a C de la Colegiul Naţional "Iulia Haşdeu" din Bucureşti, alături de doamna profesor, Mariana Lili Badea.

În cadrul acestui eveniment, elevii şi-au prezentat lucrările şi creaţiile, având astfel oportunitatea să-şi exprime propriile idei cu privire la modalităţile de promovare a cetăţeniei europene în societate. Tinerii vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi ce va fi organizată după finalizarea tuturor prezentărilor ocazionate de aceste ateliere de lucru.

De asemenea, am fost onoraţi să o avem alături pe doamna Silvia Ghica, expert promovare în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI), care le-a vorbit elevilor despre actualele proiecte ce se desfăşoară în cadrul ADRBI, oferindu-le şi materiale informative.

Evenimentul face parte din seria atelierelor de lucru organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, ca urmare a participării lor la orele de informare europeană din lunile martie şi aprilie.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Programul "Europa Jurnaliştilor din Amfiteatre", ediţia a IV-a, 2013

Reprezentanţa Comisiei Europene în România organizează în perioada februarie - septembrie 2013 o competiţie de comunicare pe teme europene care se adresează studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor de la facultăţile cu profil de jurnalism sau comunicare şi relaţii publice. Prin acest concurs, Reprezentanţa Comisiei Europene lansează studenţilor de la facultăţile de profil provocarea de a aborda şi prezenta publicului larg un subiect de interes în domeniul afacerilor europene. Aceştia sunt invitaţi anual să realizeze materiale de presă în format audio, video şi pentru mediul online, pe teme europene de actualitate.

Pe parcursul lunilor martie şi aprilie s-au desfăşurat vizitele de prezentare a concursului în facultăţile implicate în program din întreaga ţară. Astfel, alături de doamna Roxana Morea - consilier de presa, RCE, Amelia Dumitru - account executive, Agenţia Chelgate, şi cunoscuţi jurnalişti din domeniu, Centrul de informare Europe Direct Bucureşti a avut oportunitatea să participe la aceste seminarii cu scopul de a se face cunoscut în rândul studenţilor, pentru a le pune la dispoziţie potenţialilor participanţi suportul informativ necesar. Diana Filip, coordonatorul Centrului Europe Direct Bucureşti a oferit informaţii despre ce înseamnă Reţeaua Europe Direct şi a prezentat activitatea Centrului.

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană" dedicată elevilor de la Grupul Şcolar Economic, Administrativ şi de Servicii "Barbu A. Stirbey" din Buftea, judeţul Ilfov

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 5 aprilie 2013, între orele 10:00 - 11:30, la sediul liceului Grupul Şcolar Economic, Administrativ şi de Servicii "Barbu A. Stirbey" din Buftea, judeţul Ilfov, seminarul intitulat Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa elevilor claselor a IX-a D, a X-a A, a X-a E, a XI-a A, a XII-a E, alături de doamnele profesor, Nina Mihai, Daniela Mînzu, Ioana Iosifaru, Mihaela Stoica, Maria-Daniela Vâţă, împreună cu doamna director Silvia Marinescu.

Echipa Europe Direct Bucureşti a fost onorată de participarea doamnei Maria-Denise Theodoru, jurnalist, analist relaţii internaţionale, senior editor la Radio România Actualităţi, care a susţinut acest seminar. Cu acest prilej, elevii au avut ocazia să afle istoricul cetaţeniei şi informaţii despre ce înseamnă să fii cetăţean european, care sunt drepturile cetăţenilor europeni, precum şi să îşi manifeste interesul şi curiozităţile faţă de tematica Uniunii Europene. Într-un cadru interactiv, elevii au vizualizat site-urile oficiale ale UE şi au aflat mai multe despre activitatea membrilor Parlamentului European.

Acest seminar face parte din seria de orelor de informare europeana cu tematica "Cetăţenia europeană" organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, şi va fi continuat de un atelier de lucru în care elevii îşi vor expune propriile idei cu privire la modalitaţile de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană" dedicată elevilor Liceului Teoretic "Horia Hulubei" din Măgurele, judeţul Ilfov

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 4 aprilie 2013, între orele 13:00 - 15:00, la sediul IER, et. IV, Sala de conferinţe (B-dul Regina Elisabeta, nr. 7-9) seminarul intitulat Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa elevilor clasei a X-a B, alături de doamna profesor diriginte, Mioara Sîrbu, şi ai clasei a XII-a A, alături de domnul profesor diriginte, Cosmin Drăguţ, ai Liceului Teoretic "Horia Hulubei" din Măgurele, judeţul Ilfov. La seminar a participat şi domnişoara Simina Sîrbu, absolventă a Facultăţii de Studii Europene din Cadrul Universităţii Bucureşti şi studentă la masteratul Comunicare interculturală şi interreligioasă, Departamentul-Catedră UNESCO, Universitatea Bucureşti.

Alături de membrii echipei Europe Direct Bucureşti, seminarul a fost susţinut de doamna Marcela Iacob, expert senior non cheie în cadrul Centrului de Informare pentru Instrumente Structurale/Ministerul Fondurilor Europene. Cu acest prilej, elevii au avut ocazia să afle informaţii despre ce înseamnă să fii cetăţean european, care sunt drepturile cetăţenilor europeni, precum şi să îşi manifeste interesul şi curiozităţile faţă de tematica Uniunii Europene. Seminarul a cuprins şi o sesiune interactivă în care elevii au pus întrebări şi au aflat mai multe despre statele membre UE, verificându-şi cunoştinţele cu ajutorul unui joc.

Acest seminar face parte din seria de orelor de informare europeana cu tematica "Cetăţenia europeană" organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, şi va fi continuat de un atelier de lucru în care elevii îşi vor expune propriile idei cu privire la modalitaţile de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană" dedicată elevilor Liceului Economic "Viilor" din Bucureşti

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 3 aprilie 2013, între orele 10:00 - 12:00, la sediul Liceului Economic "Viilor" din Bucureşti, seminarul intitulat Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa elevilor clasei a XII-a A şi a XII-a B, alături de doamnele profesor, Iuliana Bechet şi Maria Hristofor.

Cu acest prilej, elevii au avut ocazia să afle informaţii despre ce înseamnă să fii cetăţean european, care sunt drepturile cetăţenilor europeni, precum şi să îşi manifeste interesul şi curiozităţile faţă de tematica Uniunii Europene. Seminarul a cuprins şi o sesiune interactivă în care elevii au pus întrebări şi au aflat mai multe despre statele membre UE, verificându-şi cunoştinţele cu ajutorul unui joc.

Acest seminar face parte din seria de orelor de informare europeana cu tematica "Cetăţenia europeană" organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, şi va fi continuat de un atelier de lucru în care elevii îşi vor expune propriile idei cu privire la modalitaţile de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană" dedicată elevilor Liceului Teoretic "Traian Lălescu" din Brăneşti, judeţul Ilfov

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 2 aprilie 2013, între orele 13:00 - 15:00, la sediul IER, et. IV, Sala de conferinţe (B-dul Regina Elisabeta, nr. 7-9), seminarul intitulat Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa elevilor clasei a XI-a A ai Liceului Teoretic "Traian Lălescu" din Brăneşti, judeţul Ilfov, alături de doamna profesor diriginte, Ionica Drăghici.

Cu acest prilej, elevii au avut ocazia să afle informaţii despre ce înseamnă să fii cetăţean european, care sunt drepturile cetăţenilor europeni, precum şi să îşi manifeste interesul şi curiozităţile faţă de tematica Uniunii Europene. Seminarul a cuprins şi o sesiune interactivă în care elevii au pus întrebări şi au aflat mai multe despre statele membre UE, verificându-şi cunoştinţele cu ajutorul unui joc.

Acest seminar face parte din seria de orelor de informare europeana cu tematica "Cetăţenia europeană" organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, şi va fi continuat de un atelier de lucru în care elevii îşi vor expune propriile idei cu privire la modalitaţile de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană" dedicată elevilor Liceului Teoretic "Nichita Stănescu" din Bucureşti

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 2 aprilie 2013, între orele 10:00 - 12:00, la sediul IER, et. IV, Sala de conferinţe (B-dul Regina Elisabeta, nr. 7-9), seminarul intitulat Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa elevilor claselor a IX-a A, a X-a A si a X-a B ai Liceului Teoretic "Nichita Stănescu" din Bucureşti, alături de doamna profesor, Niculina Chiper.

Cu acest prilej, elevii au avut ocazia să afle informaţii despre ce înseamnă să fii cetăţean european, care sunt drepturile cetăţenilor europeni, precum şi să îşi manifeste interesul şi curiozităţile faţă de tematica Uniunii Europene. Seminarul a cuprins şi o sesiune interactivă în care elevii au pus întrebări şi au aflat mai multe despre statele membre UE, verificându-şi cunoştinţele cu ajutorul unui joc.

De asemenea, am fost onoraţi să o avem alături pe doamna Silvia Ghica, expert promovare în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI), care le-a vorbit elevilor despre actualele proiecte ce se desfăşoară în cadrul ADRBI, oferindu-le şi materiale informative.

Acest seminar face parte din seria de orelor de informare europeana cu tematica "Cetăţenia europeană" organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, şi va fi continuat de un atelier de lucru în care elevii îşi vor expune propriile idei cu privire la modalitaţile de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană" dedicată elevilor Liceului Teoretic "C.A. Rosetti" din Bucureşti

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 1 aprilie 2013, între orele 10:00 - 12:00, la sediul Liceului Teoretic "C.A. Rosetti" din Bucureşti, seminarul intitulat Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa elevilor clasei a X-a G, alături de doamna profesor diriginte, Alina Petculescu.

Cu acest prilej, elevii au avut ocazia să afle informaţii despre ce înseamnă să fii cetăţean european, care sunt drepturile cetăţenilor europeni, precum şi să îşi manifeste interesul şi curiozităţile faţă de tematica Uniunii Europene. Seminarul a cuprins şi o sesiune interactivă în care elevii au pus întrebări şi au aflat mai multe despre statele membre UE, verificându-şi cunoştinţele cu ajutorul unui joc.

De asemenea, am fost onoraţi să avem alături şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (ADRBI), respectiv doamna Silvia Ghica şi domnul Ioan Ciupercă, experţi promovare, care le-au vorbit elevilor despre actualele proiecte ce se desfăşoară în cadrul ADRBI, oferindu-le şi materiale informative.

Acest seminar face parte din seria de orelor de informare europeana cu tematica "Cetăţenia europeană" organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, şi va fi continuat de un atelier de lucru în care elevii îşi vor expune propriile idei cu privire la modalitaţile de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană" dedicată elevilor Colegiului Naţional "Iulia Haşdeu" din Bucureşti

Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti a organizat în data de 11 martie 2013, între orele 10:00 - 12:00, la sediul IER, et. IV, Sala de conferinţe (B-dul Regina Elisabeta, nr. 7-9), seminarul intitulat Oră de informare europeană cu tematica "Cetăţenia europeană". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa elevilor clasei a IX-a B ai Colegiului Naţional "Iulia Haşdeu" din Bucureşti, alături de doamna profesor diriginte, Mariana Lili Badea.

Alături de membrii echipei Europe Direct Bucureşti, seminarul a fost susţinut de doamna Marcela Iacob, expert senior non cheie în cadrul Centrului de Informare pentru Instrumente Structurale/Ministerul Fondurilor Europene. Cu acest prilej, elevii au avut ocazia să afle informaţii despre ce înseamnă să fii cetăţean european, care sunt drepturile cetăţenilor europeni, precum şi să îşi manifeste interesul şi curiozităţile faţă de tematica Uniunii Europene. Seminarul a cuprins şi o sesiune interactivă cu jocuri de cunoaştere şi dezvoltare personală.

Acest seminar face parte din seria de orelor de informare europeana cu tematica "Cetăţenia europeană" organizate de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti, dedicate elevilor de liceu din regiunea Bucureşti-Ilfov, şi va fi continuat de un atelier de lucru în care elevii îşi vor expune propriile idei cu privire la modalitaţile de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor.

Agenda evenimentului

Fotografiile pot fi vizualizate aici.

 

Reuniunea Generală Anuală a Reţelei Europe Direct de la Bruxelles

În perioada 18-19 martie 2013, Comisia Europeană a organizat, la Bruxelles, Reuniunea Generală Anuală (AGM - Annual General Meeting), la care au participat, alături de coordonatorii naţionali, reprezentanţii celor aproximativ 500 de Centre Europe Direct de pe întreg teritoriul UE, printre care şi cei ai Centrelor din România.

Evenimentul s-a desfăşurat în sala de conferinţe a Muzeului Autoworld din Bruxelles, şi a fost susţinut de oficiali atât din cadrul Comisiei Europene, cât şi din cel al Parlamentului European, precum doamna Viviane Reding, Vicepreşedinte, Comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Comisia Europeană, domnul Othmar Karas, Vicepreşedinte, responsabil pentru politica de informare şi comunicare, Parlamentul European, domnul Gregory Paulger, Director General DG Communication, Comisia Europeană, doamna Juana Lahousse, Director General, DG Communication, Parlamentul European.

Discursurile prezentate la eveniment au vizat, în principal, importanţa şi misiunea Centrelor de Informare Europe Direct în statele membre şi cum acestea influenţează viaţa cotidiană a cetăţenilor europeni, ţinând cont de faptul că generaţia Europe Direct 2013-2017 a fost îmbunătăţită cu o serie de schimbări precum: prelungirea proiectului cu un an faţă de generaţia anterioară, creşterea flexibilităţii delimitărilor financiare, cooperarea cu direcţiile generale din cadrul instituţiilor UE. De asemenea, în cadrul dezbaterilor şi sesiunilor interactive, s-a discutat despre rolul alegerilor parlamentare, impactul integrării europene, globalizarea economică în contextul crizei financiare.

Dezbaterile şi discursurile prezentate s-au concentrat asupra unor subiecte precum: situaţia opiniei publice europene, recâştigarea încrederii cetăţenilor în UE sau viitorul UE în contextul actual al crizei economice.

Sesiunile interactive au căutat să se axeze pe discuţii privind cetăţenia activă, implicarea cetăţenilor în viitorul proiectului european prin intermediul Centrelor de Informare Europe Direct, provocările întâmpinate de instituţiile UE pentru a implica cetăţenii în procesul de integrare europeană, precum şi identificarea de soluţii pentru a stimula implicarea cetăţenilor în alegerile europene.

Structurat pe parcursul a două zile, în prima parte, programul evenimentului a cuprins o serie de discursuri, sesiuni interactive şi dezbateri, iar în cea de-a doua parte s-a pus accentul pe dezvoltarea relaţiilor de comunicare dintre membrii Reţelei Europe Direct de pe întreg teritoriul UE. Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea Centrului de contact Europe Direct de la Bruxelles şi a Centrului pentru vizitatori Parlamentarium, al Parlamentului European.

 

Lansarea Centrului de Informare Europe Direct Bucureşti şi dezbaterea cu tema "Egalitatea de gen: garanţie a creşterii economice şi a unei societăţi durabile"

Institutul European din România, în parteneriat cu Biroul de Informare al Parlamentului European în România şi Reprezentanța Comisiei Europene în România au organizat în data de 8 martie 2013, între orele 10:00 - 12:15, la sediul IER, et. IV, Sala de conferinţe (B-dul Regina Elisabeta, nr. 7-9) dezbaterea cu tema "Egalitatea de gen: garanţie a creşterii economice şi a unei societăţi durabile". Cu prilejul acestei dezbateri, a avut loc şi lansarea oficială a Centrului de Informare Europe Direct București, punctul de contact local pentru cetățenii din regiunea București-Ilfov care doresc să se informeze despre instituțiile, politicile, programele, legislaţia și priorităţile Uniunii Europene.

Dezbaterea a fost onorată de prezența doamnei Corina Creţu, Membru al Parlamentului European; evenimentul a fost deschis de doamna Gabriela Drăgan, Prof. univ. dr., Director General al Institutului European din România, domnul Niculae Idu, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, doamna Mădălina Mihalache, Șeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România. Printre participanţi s-au numărat reprezentanți ai Parlamentului României, ai societății civile, ai mediului academic și ai autorităților administrative.

Agenda evenimentului

Sinteza evenimentului

Înregistrare video

Album foto

Reacţii în mass-media: Biroul de Informare al Parlamentului European, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, TheEpochTimes România, Machiavelli.ro, Bistriţa24.ro

 

Lansarea Reţelei Europe Direct România, generaţia 2013 - 2017 şi a Anului European al Cetăţenilor

Reprezentanţa Comisiei Europene în România, împreună cu Biroul de Informare al Parlamentului European au organizat la Bucureşti evenimentul de lansare a Anului European al Cetăţenilor şi a noii Reţele Europe Direct România.

Evenimentul s-a desfăşurat la Bucureşti, în perioada 11 - 13 februarie. Acesta a debutat cu o recepţie oficială, ale cărei gazde au fost domnul Niculae Idu, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, doamna Mădălina Mihalache, șeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România și Excelența Sa, domnul Oliver Grogan, Ambasadorul Republicii Irlanda în România.

În cea de-a doua zi dedicată dezbaterilor, conferinţa Cetăţenie şi dialog în Europa a fost onorată de prezența domnului Dacian Cioloș, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, a doamnei Renate Weber, membru al Parlamentului European (Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa), a domnului Iuliu Winkler, membru al Parlamentului European (Grupul Partidului Popular European), precum și a doamnei Luminița Odobescu, consilier de stat în cadrul Cabinetului Primului-ministru al Guvernului României. Cea de-a doua sesiune, cu tema Despre cetăţenie şi comunicare în context european, a fost susţinută de lideri de opinie precum membri ai Parlamentului European, reprezentanţi ai mediului academic, ONG, mass-media, personalităţi din lumea cinematografiei româneşti. În continuare, în cadrul atelierelor de lucru dedicate comunicării, cetăţeniei europene şi activităţilor Parlamentului European, au fost abordate teme de interes major precum: Abordarea subiectelor europene, Promovarea cetățeniei europene, Ce face Parlamentul European pentru cetățeni?

În data de 13 februarie, au avut loc sesiuni de lucru dedicate Rețelei Europe Direct, Centrelor de Documentare Europeană și presei locale. Evenimentul a fost continuat cu programul de formare a Reţelei Europe Direct România, la Predeal, în perioada 14-17 februarie, unde au fost invitaţi să participe coordonatorii Centrelor de informare Europe Direct din România, alături de coordonatorul naţional al Reţelei Europe Direct România, doamna Ioana Marchiş. Trainingul s-a axat pe dezvoltarea abilităţilor de lucru cu mass-media şi pe cunoaşterea tehnicilor de comunicare non-formală prin metoda teatrului de improvizaţie.

 

Agenda Europe Direct Bucureşti pentru anul 2013 cuprinde:

Aprilie - Mai
• Ore de informare europeană: "Cetăţenia europeană"
• Ateliere de lucru: "Modalităţi de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor"
• Dezbaterea "Tinerii şi mobilitatea în spaţiul Uniunii Europene - cum gestionăm acest proces?"
• Dezbaterea "Vox populi, vox Dei! Iniţiativa cetăţenească europeană ca modalitate de promovare a cetăţeniei active"
• Broşura "Iniţiativa cetăţenească europeană"

Iunie
• Expoziţie de pictură pentru copiii din centrele de plasament din regiunea Bucureşti-Ilfov.

Octombrie
• Dezbaterea "Strategia Europa 2020 şi progresul Uniunii Europene - priorităţi pentru România"
• Broşura "Politica de migraţie a Uniunii Europene - implicaţii pentru piaţa muncii"

© Copyright Institutul European din România
Bd. Regina Elisabeta 7-9, sector 3, RO-030016 Bucureşti, România
telefon: (4021) 314 26 96; (4021) 314 26 97; fax: (4021) 314 26 66; e-mail: ier@ier.ro
sus