Newsletter IER Newsletter IER
     
 
  Institutul European din România Romanian Journal of European Affairs  

Nr. 2 - februarie 2009 pdf

INTERVIU

FLORIN POGONARU, Preşedintele Consiliului de Administraţie al IER: Opţiunea pentru banii europeni nu poate fi realistă decât într-o atmosferă bazată pe cooperare
Una dintre soluţiile identificate în România pentru depăşirea actualei crize economice este accesarea de fonduri europene. Cât de realistă consideraţi că este această opţiune în contextul controverselor despre capacitatea administrativă de absorbţie a acestor fonduri?

Mediul de afaceri îşi redefineşte în prezent modelele. De la modele speculative bazate pe acceptarea riscurilor pe termen scurt şi mediu se trece la modele în care cash flow-ul este determinant. În acest context, asigurarea unei cereri lichide, în condiţii de criză, nu poate fi făcută decât în măsura în care sursa lichidităţilor o constituie banii europeni. Cred că opţiunea pentru banii europeni nu poate fi realistă decât dacă actuala atmosferă bazată pe suspiciune, legată de accesarea banilor europeni, va fi înlocuită cu una de cooperare.
Pentru textul complet al interviului accesaţi aici.

ACTUALITATE

Agenda IER - martie, 2009

Formare în afaceri europene
Program de formare generală în afaceri europene                                         23 - 26 martie
Sistemul normativ al Uniunii Europene                                                          
30 - 31 martie

Comunicare pe teme europene
Conferinţă:

Cât de eficientă este comunicarea în domeniul fondurilor structurale?                    26 martie

Publicaţii DCT – Glosar juridic
Din Seria acquis comunitar a Direcţiei Coordonare Traduceri (DCT) din cadrul IER, dedicată traducerii acquis-ului comunitar în limba română, vă prezentăm Glosarul juridic, publicat în 2007, care însumează activitatea de cercetare terminologică şi de traducere a jurisprudenţei comunitare în limba română. Pentru mai multe detalii accesaţi aici.

IER propune actualizarea COR
La sfârşitul anului 2008, IER a început demersurile pentru introducerea în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), precum şi în Clasificarea activităţilor din economia naţională (CAEN), a trei ocupaţii: terminolog, revizor lingvist, revizor jurist.
Actualizarea COR se face în temeiul Ordinului nr. 270 din 12 iunie 2002 privind aprobarea Procedurii de actualizare a nomenclatorului Clasificaţiilor ocupaţiilor din România. Aprobarea acestor solicitări se face de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, împreună cu Institutul Naţional de Statistică. Pentru mai multe detalii accesaţi
aici.

ANALIZĂ/OPINIE

O conferinţă pentru o lume mai sigură
În octombrie 1962, zboruri de recunoaştere ale forţelor aeriene americane descopereau în Cuba baze sovietice de lansare a unor rachete balistice. A fost unul dintre cele mai încinse episoade ale Războiului Rece, pentru că acestea erau preocupările în materie de securitate în epocă, o epocă în care relaţiile internaţionale arătau cu totul altfel. Acela a fost şi anul primei Conferinţe de la München privind Politica de Securitate, care s-a desfăşurat într-o lume bipolară impregnată de concepte precum îndiguire, destindere şi Realpolitik.
Continuare

EVENIMENT

Programe de formare în afaceri europene - martie
Programul de formare generală în afaceri europene, organizat iniţial sub egida Phare şi beneficiind de expertiza unor specialişti străini, a devenit programul de „tradiţie” al Institutului European din România. În anul 2009 se va derula cea de-a cincea ediţie a programului pe parcursul a trei sesiuni de formare, prima dintre acestea fiind programată pentru perioada 23-26 martie. Următoarele două vor fi anunţate în semestrul al II-lea.
Continuare
 


*Textele publicate în acest Newsletter exprimă opinia autorilor şi nu reprezintă poziţia oficială a Institutului European din România.

ISSN 2065 - 457X

Pentru a primi viitoarele numere ale Newsletter-ului Institutului European din România, vă puteţi abona accesând următorul link: www.ier.ro 

Redactor-şef: Mădălina Paula Barbu
Redactori: Alina Arhire, Mariana Bara, Iulia Serafimescu
Secretar de redacţie: Loredana Iordănoiu
Grafica: Monica Dumitrescu
Versiunea în limba engleză: Diana Popa, Mihai Sebe
Institutul European din România
Bld. Regina Elisabeta nr. 7-9, RO – 030016, Bucuresti, România
Tel: (+4021) 314 26 96/ 133 / Fax: (+4021) 314 26 66
Contact: 
newsletter@ier.ro
 

© Institutul European din România, 2009